Aquest divendres tècnics i càrrecs electes de l’Ajuntament de Manresa, del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, la Fundació Althaia, Associació d’Empresaris de Bufalvent i d’Aigües de Manresa han fet una visita per conèixer la xarxa espavilada, la primera xarxa urbana de climatització amb energies renovables de Catalunya, en funcionament des del març del 2017.

La delegació manresana ha estat rebuda per l’alcalde de la ciutat, Pep Berga Vayreda, i regidors i tècnics de l’Ajuntament, que han explicat el projecte i posteriorment els han acompanyat a fer una visita in situ.

La xarxa espavilada és la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona a partir d’un sistema híbrid d’energies renovables – geotèrmia, fotovoltaica i biomassa – que dona servei a 7 edificis públics del centre de la ciutat. El seu funcionament es basa en dues calderes de biomassa, tres bombes geotèrmiques, dos acumuladors d’aigua calenta i un sistema de control. La xarxa de calor i fred té una longitud de 1.800 metres que permeten climatitzar uns 40.000 m2 de superfície.

Funciona a partir d’un sistema que decideix de manera anticipada quina energia cal utilitzar en cada moment en funció d’aspectes ambientals diversos,  i que té també en compte la tarifa elèctrica i la demanda de consum dels edificis als quals està connectada per així minimitzar-ne la despesa.

El projecte es va desenvolupar mitjançant una concessió a 15 anys. El licitador guanyador, la UTE formada per Gas Natural i Wattia, va invertir un milió i mig d’euros i fa l’explotació i manteniment de les instal·lacions.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies