Missió, visió i valors

Missió

Gestionar de forma eficient i sostenible el cicle integral de l’aigua, per oferir el millor servei als nostres usuaris.

Visió

Consolidar Aigües de Manresa com a empresa pública amb vocació de servei, compromesa amb el territori que gestiona el cicle integral de l’aigua de forma eficient i sostenible.

Valors

Compromís

Treballem per satisfer les demandes dels nostres usuaris i del territori. Estem compromesos amb la nostra comunitat i amb la gestió pública de l’aigua.

Sostenibilitat

Estem obligats a la preservació d’un element tan essencial com és l’aigua, cuidant el medi ambient, i fent, a la vegada, una gestió sostenible i eficient dels nostres serveis.

Confiança

Volem treballar en confiança i proximitat, volem que els nostres usuaris se sentin satisfets i orgullosos de l’empresa i que entenguin que som part d’ells.

Transparència

Com a servei públic, obrim els nostres processos i funcions a la societat.

Eficiència

El servei s’ha d’oferir optimitzant els recursos dels que disposa l’empresa, maximitzant-ne els objectius.

Història

La Séquia és el canal medieval (s. XIV) que ha permès el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari d’una bona part del Pla de Bages. Aquest canal, amb una llargada aproximada de 26 quilòmetres i un desnivell de tan sols 10 metres, és el que ha alimentat la ciutat durant tot aquest temps. Al segle XIX es va constituir la Junta d’Aigües Potables de Manresa, amb l’objectiu de dotar la ciutat d’uns dipòsits i una xarxa d’aigua. El 1865 es van construir els anomenats Dipòsits Vells, i el 1888 els Dipòsits Nous, on se situa actualment l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de la ciutat.

El dia 1 de gener de 1982, la Junta d’Aigües Potables de Manresa va deixar pas a l’empresa municipal Aigües de Manresa, S.A. Durant els primers mesos la única dedicació va ser el subministrament d’aigua a la ciutat de Manresa, però abans de finalitzar el primer any des de la seva constitució, l’empresa ja va assumir la gestió de l’abastament d’aigua potable també a Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages i Santpedor.

Durant els anys posteriors es porta a terme el projecte per a l’estació depuradora d’aigües residuals de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada que serà executat per la Junta d’Aigües de Catalunya.

L’any 1988, es deixa la seu social ubicada a l’edifici propietat de la Cambra de Comerç de Manresa, i es passa a ocupar les oficines actuals a la Plana de l’Om. Des d’aquest moment, també s’amplia el radi d’activitat i es comencen a prestar diversos serveis a alguns municipis de l’entorn: el 1989 l’abastament a Sant Salvador de Guardiola, el 1992 al Pont de Vilomara i Rajadell i el 1993 a Navarcles i Calders.

El 1994 s’inicia l’explotació de la Planta Transformadora de Fangs construïda per la Junta de Sanejament de Catalunya amb l’objectiu de tractar els fangs que es recuperaven de la depuradora.

A partir de 1995 es disposa de l’edifici de serveis amb el Laboratori, l’Oficina Tècnica i el taller de manteniment d’equips. I se segueix amb la inclusió de nous municipis, dotant-los d’una gestió que s’adapti a les seves necessitats.

L’assoliment de la gestió del cicle integral de l’aigua s’aconsegueix l’any 2002, quan l’Ajuntament de Manresa fa cessió a Aigües de Manresa de la gestió del clavegueram de la ciutat. Durant aquests anys, Aigües de Manresa ha reinvertit part dels seus beneficis en una actuació ciutadana que culmina el 2011 amb la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, dotant el canal de la Séquia, el Parc de l’Agulla i la ciutat de Manresa de diverses instal·lacions per a serveis escolars, patrimonials i històrics com el Centre de l’Aigua de Can Font, el Museu de la Tècnica de Manresa i la gestió de la Casa de la Culla.

A l’octubre del 2012, Aigües de Manresa, assumeix també la gestió del Complex Esportiu de les Piscines Municipals de Manresa.

El 2018, i com a resposta al canvi de la Llei de contractes, s’inicia un procés de plurimunicipalització, en que els Ajuntaments que utilitzen els serveis d’Aigües de Manresa, en compren accions per convertir-se en propietaris de l’empresa i d’aquesta manera, passa ser mitjà propi de cada un d’ells. 

Cicle integral de l’aigua

El nostre planeta es caracteritza per la gran quantitat d’aigua que hi trobem, però d’aquesta, només un 3% és aigua dolça.

La major part d’aquesta aigua la trobem en estat sòlid als casquets polars i a les glaceres. La resta, en estat líquid, la trobem als aqüífers i a les aigües superficials (rius, torrents i llacs). Aquestes últimes, les aigües superficials, representen el 0,0091% del total d’aigua del planeta, i són les més utilitzades per a fer-les aptes per al consum humà.

Gairebé el 90% de l’aigua que subministrem, prové del riu Llobregat, un dels rius amb un balanç hídric més deficient. És a dir, hi ha més demanda d’aigua que recursos disponibles. Per garantir les demandes de la conca, es va construir en el curs al del riu Llobregat, l’embassament de la Baells amb una capacitat màxima de 109,43 hm3.

Al seu pas per Balsareny, una part de l’aigua del Llobregat es desvia cap a la Sèquia, un canal construït al segle XIV que porta l’aigua fins a Manresa, i que permet abastar també a Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Castellnou de Bages, entre altres.

Després de 26 quilòmetres de recorregut, quan arriba a Manresa, una part de l’aigua que transporta es desvia cap a les zones del regadiu del Poal i de Viladordis, i la resta entra al llac artificial de l’Agulla, amb una capacitat de 200.000m3 de reserva d’aigua.

D’aquí, l’aigua passa a la Planta Potabilitzadora de Manresa, on es fa apta per al consum humà, i posteriorment es distribueix per Manresa i Sant Joan de Vilatorrada, i combinada amb aigües subterrànies, també pel Pont de Vilomara i Rocafort, Rajadell, Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa i Castellfollit del Boix.

Una vegada utilitzada, l’aigua residual, a través de la xarxa de clavegueram, arriba a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Callús i Canet de Fals.

En aquesta instal·lació l’aigua es neteja per al seu retorn al medi, el riu Cardener, en les condicions adients per no perjudicar la vida dels éssers vius i per a poder ésser utilitzada riu avall per altres ciutats i pobles. Aquí l’aigua ha completat el seu cicle de consum i torna al medi.

Qui som

La direcció i administració de la societat va a càrrec dels següents òrgans: la Junta General, el Consell d’Administració i la Gerència. La Junta General està formada pel Ple de l’Ajuntament de Manresa i representants de tots els ajuntaments i entitats que formen l’accionariat. El Consell d’Administració és l’òrgan responsable de realitzar la gestió de totes les activitats socials, encarregades majoritàriament a la Gerència.

Què fem?

Aigües de Manresa, ha mantingut una evolució constant des dels seus inicis fins a l’actualitat pel que fa a les diferents activitats que l’ocupen. Sempre relacionada amb l’aigua, i les activitats recollides als estatuts, principalment treballa en: 

I també pot portar terme altres activitats contemplades als estatuts com manteniment de la via pública, enllumenat i jardineria, d’esbarjo, docents, assistencials i sanitaris i altres d’interès públic i social, així com la col·laboració amb entitats públiques i privades en el foment d’aquestes activitats.

El servei d’abastament d’aigua potable

Explotació dels sistemes de distribució de l’aigua per a nuclis urbans, agrícoles i industrials.

El servei de clavegueram

Consisteix en la recollida i la conducció, d’aigües residuals.

L’explotació dels sistemes de sanejament 

L’evacuació i depuració d’aigües residuals. 

La planificació i execució d’obres i serveis d’infraestructura

En els àmbits del cicle integral de l’aigua i el sanejament així com la gestió i explotació de les esmentades obres.

Servei de laboratori de salut pública

Consistent en la recollida i transport de mostres, i la realització de determinades analítiques d’aigües de consum, aigües residuals, piscines, fang, compost i sòls.

La promoció i organització d’accions formatives i de conscienciació

En relació amb el cicle integral de l’aigua i el medi ambient, així com la posada en marxa d’iniciatives de protecció i defensa del medi ambient, del paisatge, dels elements naturals, i dels conjunts urbans i historicoartístics.

La prestació i gestió de serveis de caràcter esportiu

On som?

Atenció al públic

Plaça del Salt, 1 baixos
08241 Manresa

Seu Social

Plana de l’Om, 6 3r 3a
08240 Manresa

Serveis Tècnics i Estació de tractament d'aigua potable

Carrer Concòrdia, 121-127
08242 Manresa

EDAR DE MANRESA, SANT JOAN DE VILATORRADA, CALLÚS I CANET DE FALS

Carretera d’Abrera a Manresa, km. 26
08242 Manresa

Piscines municipals manel estiarte duocastella

Carrer Viladordis, 5
08242 Manresa

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies