Dades del 2022

Auditoria d’eficiència hidràulica en el servei d’abastament de Manresa (2022)

L’auditoria d’eficiència hidràulica resumeix els diferents orígens i destinacions dels volums d’aigua utilitzats en el servei d’abastament, en aquest cas, de Manresa i en data del 2022. Inclou les entrades, sortides, consums dels usuaris i pèrdues d’aigua que apareixen en un sistema de distribució d’aigua. Aquests s’estructuren de manera que tota l’aigua introduïda a la xarxa hauria, en teoria, de ser igual a tota l’aigua extreta de la mateixa en els diferents usos, més les potencials pèrdues d’aigua que poguessin aparèixer.

En aquest esquema, podeu veure a què fan referència cada un dels conceptes que el composen:

Volum d’entrada (VE): 6.927.343 m3

Aquest volum ha de contemplar la totalitat de les fonts d’aigua tractada/potable que s’introdueix a la xarxa en baixa a la qual es refereix el càlcul del balanç hídric. Aquest volum d’aigua pot ser produït pel propi gestor i/o importat d’un tercer.

Consum autoritzat
El volum d’aigua que prenen els usuaris registrats, el gestor i altres entitats autoritzades pel gestor

El 82,8% del volum d’entrada, concretament 5.734.335 m

Aigua no registrada o pèrdues d’aigua
La diferència entre el volum d’entrada al servei d’abastament i el consum autoritzat

El 17,2% del volum d’entrada, que equival a 1.193.008 m3

Aigua no registrada o pèrdues d’aigua

Pèrdues aparents o comercials
Les pèrdues aparents inclouen tot tipus d’inexactituds associades als instruments de mesura utilitzats per quantificar el consum dels usuaris, així com els errors en la lectura dels comptadors i el tractament de les dades, i les inconsistències en el procés de quantificació dels consums. Addicionalment, aquest component inclou qualsevol consum no autoritzat d’aigua, ja sigui per robatori, utilització de connexions il·legals al servei d’abastament, manipulació dels equips de mesura, i altres usos il·legítims no declarats.

Representa el 5’3% del Volum d’Entrada. Uns 366.100 m3.

Pèrdues reals
Pèrdues reals que es produeixen a la xarxa i els dipòsits d’emmagatzematge que pertanyen al servei d’abastament. És el volum perdut a través de tots els tipus de fuites, trencaments de canonades, desbordaments de dipòsits, etc.

Representa l’ 11’9% del Volum d’Entrada. Uns 826.907 m3.

Pèrdues aparents o comercials

Consums no autoritzats
El consum no autoritzat és qualsevol ús il·lícit d’aigua

Representa el 0,5% del Volum d’Entrada. Uns 37.454 m3.

Errors dels comptadors
És la porció del veritable volum consumit pels abonats que els comptadors no són capaços de registrar per les seves limitacions metrològiques.

Representa el 4’7% del Volum d’Entrada. Uns 328.646 m3.

Consulta totes les dades de l’Auditoria en aquest botó, així com els indicadors d’eficiència.

Aspectes tècnics

Volum diari d’aigua depurada (m3)

27.302

Volum diari d’aigua tractada (m3)

32.448

Estacions de tractament d’aigua potable

12

Dipòsits d’emmagatzematge 

127

Estacions depuradores d’aigües residuals

16

Instal·lacions

Estudis, investigació i recerca

Projectes i estudis d’innovació en el sector de l’aigua, que ens han de proporcionar eines per avançar en la digitalització del sector, i en els que col·laborem o hem col·laborat.

sistema dual de control avançat d’aereació Energy-N2O
DESCRIPCIÓ

La depuradora de Manresa tracta un cabal mitjà de 34.100 m3/dia, amb límits estrictes de nitrogen total (10mgN/L) i fosfor total (1mgP/L). Durant els darrers vuit anys, la plataforma CREApro de Createch 360 ha estat operant amb èxit en aquesta instal·lació, equipada amb mòduls de control personalitzats que inclouen el control d’aeració (N-control i MOV-control) per a l’estalvi d’energia i el control de fosfats (P-control) per a l’estalvi de productes químics. En col·laboració amb Aigües Manresa i Cobalt Water, Createch 360 instal·larà la seva solució de control EN2O a la planta de tractament d’aigües residuals de Manresa.  Aquesta fase incorpora la reducció d’emissions de N2O en el sistema de control, aconseguint un equilibri òptim entre l’ús d’energia i les emissions de N2O.

En un context on termes com “NetZero”, “emissions de procés” i “IA” són habituals, l’empresa Createch 360 es destaca per desenvolupar solucions de control avançat que no només responen a les tendències del mercat, sinó que també aporten beneficis tangibles per al medi ambient.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Mancomunitat del Bages i del Moianès per l’aigua també han donat el seu suport, destacant la importància d’aquest avanç en la gestió de l’aigua a la regió.

Aquest projecte marca el començament d’una sèrie d’implementacions similars, situant Manresa a l’avantguarda de la tecnologia de tractament d’aigües residuals. Els resultats d’aquesta innovació es donaran a conèixer en els propers mesos.

DATES
Inici 07/2024
Final

 

Satwater 2.0.
DESCRIPCIÓ

Dins l’actual context de sequera i canvi climàtic, les masses d’aigua dolça superficials són cada vegada més, recursos estratègics a llarg termini per a garantir la disponibilitat d’aigua. Tot i així, els efectes de la sequera i de al reducció de precipitacions provoquen la reducció de volums d’aquests cossos d’aigua i el conseqüent empitjorament de la seva qualitat degut a la concentració de compostos i a la proliferació d’algues. SatWater 2.0 és la segona fase del projecte, que té per objectiu millorar l’eina desenvolupada durant la primera fase, que era capaç de monitoritzar i predir els esdeveniments de pèrdua de qualitat en base a l’ús d’imatges satèl·lit. Durant aquesta segona fase, es farà més robusta l’eina, a través de la seva validació en noves masses d’aigua de gran envergadura i amb condicions fisicoquímiques i topogràfiques complementàries a les de la primera fase. En aquesta segona fase, també es dotarà a l’eina ja existent d’un sistema d’alerta primerenca per anticipar episodis de pèrdua de qualitat i d’una interfase per tal de generar una visualització del conjunt de resultats obtinguts d’una manera eficaç i útil per a una gestió òptima de la captació. Els resultats de SatWater 2.0 també serviran per quantificar la fiabilitat dels resultats provinents de l’anàlisi de dades de satèl·lit per a la seva aplicació en indicadors útils per a la gestió dels sistemes d’ abastament.

SOCIS

Està liderat pel CWP i participat per Createch, Earthpulse, Neurite i Aigües Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per Agrupaciones Empresariales Innovadoras 2023.

DATES
Inici 01/05/2023
Final 30/04/2024

 

Anàlisi d’alternatives en la gestió de descàrregues en sistemes de sanejament amb xarxa unitària (DSU)
DESCRIPCIÓ

Amb l’objectiu d’ajudar als municipis i als operadors de xarxes de sanejament a minimitzar l’abocament de residus al medi, s’ha portat a terme aquest estudi. Per poder complir aquest objectiu, Manresa disposa de dos bancs de proves, per un costat un que determinarà l’eficàcia de dos tipus de retenció de sòlids I per l’altra, un que busca determinar quins sensors permetran aconseguir dades sobre la qualitat i quantitat de l’aigua sobreeixida en episodis de pluja.

SOCIS

ICRA, ACA, ABM i Aigües Manresa

PÀGINA WEB AMB EL MAPA D’EXPERIÈNCIES COL·LABORATIU

https://solucions-dsu.icradev.cat/

DATES
Inici 2022
Final 2024

 

Fluent
DESCRIPCIÓ

Mantenir en bon estat les canonades i planificar tasques de manteniment de manera eficient és un repte per a les operadores de xarxes de distribució urbanes degut a la inaccessibilitat d’aquestes infraestructures. La finalitat del projecte FLUENT és dissenyar i validar una eina de càlcul de probabilitats d’avaria que funcionarà amb software obert i podrà anticipar informació sobre els punts de xarxa més crítics i els trams i sectors de xarxa on aquesta probabilitat és més elevada. L’anticipació d’aquestes avaries permetrà un estalvi econòmic degut a la reducció de costos de reparació i una reducció de les pèrdues d’aigua de xarxa derivades de fissures i fuites.

SOCIS

Està liderat pel CWP i participat per B’GEO, TAigua, Aigües de Mataró, Aventec i Aigües Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per lIniciatives de Reforç a la Competitivitat d’ACCIÓ 2023 (Línia Reforç Competitiu).

 

DATES
Inici 01/01/2023
Final 31/08/2024
Sistemes d’intel·ligència artificial per la detecció i gestió anticipada d’episodis de contaminació en EDARs (DiGec) (Soft-Sensors)
DESCRIPCIÓ

Projecte d’innovació  finançat per la convocatòria d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat (IRC) d’ACCIÓ, que té la finalitat de validar l’aplicabilitat dels anomenats “Soft sensors” per a la predicció de cabals i/o càrregues contaminants anòmales i la gestió optimitzada de les mateixes en estacions depuradores d’aigües residuals urbanes. El seu objectiu és avaluar l’aplicabilitat de sistemes d’identificació anticipada de condicions de treball en EDARs, alineant-se amb dues tendències tecnològiques; el Big Data i la Intel·ligència Artificial.

El projecte, finalitzat al desembre de 2023, ha permès avaluar el processament de senyals d’uns pocs sensors en programes informàtics, proporcionant informació sobre altres parts del procés global i sobre paràmetres que no es monitoritzant directament, els sistemes adaptatius de control avançat, basats en la determinació i valoració d’objectius econòmics i ambientals. A més també ha permès avaluar un sistema pioner de desinfecció d’aigua, que permet generar in-situ una solució multi-oxidant capaç d’eliminar bacteris i reduir contaminants orgànics.

SOCIS

Al projecte han participat la UPC,  les empreses BACO i Flux Ingenieros i Aigües de Manresa. Els resultats permetran canviar els sistemes de presa de decisions i de monitorització actual i seran de gran aplicabilitat per els Serveis d’Explotació del Cicle Integral de l’Aigua.

FINANÇAMENT

Projecte finançat pel programa d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat (IRC) 2022 – ACCIÓ

 

DATES
Inici 01/04/2023
Final 31/12/2023

 

Estudi dels mecanismes i proposta d’estratègies de gestió dels blooms de fitoplàncton al llac de l’Agulla
DESCRIPCIÓ

Els darrers anys, el llac ha experimentat episodis de floració d’algues, un signe d’eutrofització. L’eutrofització s’inicia quan es detecta un excés de nutrients a l’aigua, que promou el creixement d’algues i deteriora la qualitat de l’aigua, complicant el seu tractament. Fins ara, les algues que han florit només han afectat el gust i el color de l’aigua, però algunes poden provocar reaccions al·lèrgiques.

Per prevenir aquestes floracions i identificar els tipus d’algues, s’ha realitzat un estudi en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat. Aquest estudi proposa una estratègia global per anticipar-se a les floracions d’algues, determinar la seva tipologia i aplicar els tractaments més efectius per mantenir la qualitat de l’aigua a llarg termini.

SOCIS

Al projecte han participat EURECAT i Aigües de Manresa. 

 

DATES
Inici 2022
Final 2023 
Satwater
DESCRIPCIÓ

L’objectiu del projecte és desenvolupar una eina innovadora que permeti incrementar el coneixement sobre la qualitat de les masses d’aigua superficials per preveure el seu comportament i evolució de paràmetres vinculats a la qualitat, com son la terbolesa, la concentració de clorofil·la o la presència d’algues. SatWater és la primera fase d’un total de tres fases plantejades que tindran per objectiu final oferir a les entitats gestores i explotadores de les masses d’aigua superficials una eina que els permeti optimitzar els esforços d’explotació i anticipar episodis futurs de decrement de la qualitat de l’aigua, generalment deguda als efectes dels contaminants i el canvi climàtic.

Al llarg de la primera fase del projecte es farà servir una combinació de models avançats de tractament d’imatges per satèl·lit, dades de paràmetres de qualitat d’aigua i dades meteorològiques, entre altres. El control predictiu dels nivells de qualitat de les masses d’aigua superficials s’assolirà a través de la interpretació combinada d’aquests conjunts de dades per mitjà d’algorismes especialment desenvolupats i calibrats per donar respostes fiables dins les pautes de comportament històriques i paràmetres considerats com a normals en relació a la qualitat general d’aquestes masses d’aigua. En aquesta primera fase del projecte es treballarà en dos localitzacions concretes com són l’Estany de Banyoles i el Llac de l’Agulla de Manresa. A través de la utilització d’aquesta eina, les entitats gestores i explotadores d’aquestes masses d’aigua podran anticipar respostes per evitar episodis de risc o disminuir costos operacionals i de control, millorant també el coneixement del comportament i evolució d’aquestes masses al llarg del temps.

SOCIS

Està liderat pel CWP i participat per Createch Solutions, Createch Drinking Water Solutions, EarthPulse, Aigües de Banyoles i Aigües de Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per la convocatòria d’ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINCOTUR.

DATES
Inici 01/08/2022
Final 14/04/2023

Inapdron
DESCRIPCIÓ

El projecte INAPDRON sorgeix de la necessitat de donar resposta als reptes que plantegen les reparacions i el manteniment regular o preventiu de les xarxes de distribució i recollida d’aigües. Aquests reptes es veuen incrementats considerant la dificultat d’obtenció d’informació o realització de tasques de reparació en determinats punts remots o de difícil accés d’aquestes xarxes. Aquestes dificultats impliquen un gran esforç de les operadores de xarxa per assegurar el correcte funcionament de les mateixes i detectar amb antelació, fuites, desgast, fissures, embossos o averies a les canonades.

L’objectiu del projecte INAPDRON és definir els requeriments actuals dels diferents actors vinculats a la gestió de xarxes d’ aigua, analitzar la tecnologia disponible i desenvolupar solucions a través del disseny de drons, que puguin ser útils per monitoritzar l’estat de les xarxes i les canonades d’ aigua crua, potable i residual, ja sigui amb la presència d’ aigües baixes, un nivell significatiu d’ aigua o amb el conducte a pressió. El plantejament del projecte és desenvolupar de manera seqüencial tres tipologies de drons (aeris, subaquàtic i híbrids) que hauran de ser capaços d’operar i desplaçar-se dins els diversos tipus de canonades, a més de ser geolocalitzables i capaços de recopilar informació de primera mà per mitjà del seu equipament amb diversos tipus de sensors, transmetent aquesta informació a temps real a les entitats operadores.

SOCIS

Està liderat pel CWP i participat per diverses de les seves entitats associades com son Aigües de Vic, Aigües de Manresa, Depuradores d’Osona i Hidrotec Sanejament.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per la convocatòria d’ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINCOTUR.

DATES
Inici 01/08/2022
Final 14/04/2023

Hydroleaks 2.0.
DESCRIPCIÓ

El projecte HYDROLEAKS2.0 és una activitat de desenvolupament experimental que parteix de la necessitat de les entitats gestores de xarxes de distribució d’aigua de millorar el control de les instal·lacions. Sorgeix a partir de les dades i resultats obtinguts a l’anterior projecte HYDROELAKS i es fonamenta en la col·laboració entre empreses de base tecnològica que ofereixen diferents solucions del camp de la digitalització, entitats gestores de xarxes de distribució d’aigua i clústers. HYDROELAKS2.0 planteja el desenvolupament de noves eines d’intel·ligència artificial per calcular les fuites als operadors d’aigua, utilitzant models d’alta resolució temporal i espacial que tinguin en compte tant les fuites reals com les fuites aparents. Com a resultat final, el projecte planteja generar un Clon Digital o Digital Twin d’una xarxa de proveïment i emprar noves solucions que, a través de l’ús de la IA, permetin la detecció de les fuites. Els resultats es gestionen a través d’una plataforma digital, que ja suposa una important millora operativa i econòmica per a les empreses d’explotació del cicle de l’aigua, i una reducció dels esforços de gestió de les xarxes. Tot això serà un primer pas que obrirà la porta a nous desenvolupaments en futures fases del projecte.

SOCIS

Projecte coordinat pel Catalan Water Partership i en col·laboració amb B’GEO, Aigües Vic, Createch, Aclima i Aigües Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per la convocatòria d’ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINCOTUR.

DATES
Inici 01/12/2021
Final 01/08/2022

Fadiclur
DESCRIPCIÓ

El projecte FADICLUR vol donar resposta a les problemàtiques que tenen lloc en relació als sistemes de cloració en xarxes de distribució urbana d’aigua. Aquestes problemàtiques venen donades per ineficiències en els processos de cloració que donen lloc a gradients de concentració o l’aparició del fenomen de “flux pistó” dins les canonades de la xarxa. L’increment de l’ús de reactius per garantir els mínims sanitaris de clor a l’aigua també facilita l’aparició se subproductes no desitjats del clor. Per donar resposta a aquests reptes el projecte FADICLUR treballa en el disseny i impressió d’un dipòsit de premescla de clor que ajudarà a millorar l’administració d’aquest a les xarxes. Aquest dipòsit es construirà per mitjà de la fabricació additiva (impressió en 3D) que li permetrà adquirir robustesa, resistència a la corrosió química i a les altes pressions, essent també construït amb materials aptes pel consum alimentari. També disposarà d’un sistema d’electrovàlvules que podrà ser operat remotament per mitjà d’un autòmat per optimitzar el seu funcionament.

SOCIS

Projecte coordinat pel Catalan Water Partership i en col·laboració amb Catalana de Perforacions i Aigües de Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per la convocatòria d’ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINCOTUR.

DATES
Inici 01/02/2021
Final 01/11/2022

estudi per la sensorització i monitorització de màquines rotatives per anticipar possibles incidències mecàniques o elèctriques.
DESCRIPCIÓ

Arran de la confecció del pla estratègic d’Aigües de Manresa S.A. Horitzó 2025 i emmarcat en la millora constant dels requeriments tecnològics aplicats a les infraestructures, es porta a terme un estudi per la sensorització i monitorització de màquines rotatives, concretament a bombes i bufadors, per anticipar possibles incidències mecàniques o elèctriques.

S’inicia una prova pilot a nivell de sensòrica a les tres bombes elevadores de Dipòsits Nous, per la seva proximitat als serveis tècnics de l’empresa i per disposar de xarxa de comunicació informàtica que ha de permetre definir els criteris de selecció del sistema d’adquisició de dades més òptim en funció del seu cost, fiabilitat, gestió i tractament de dades obtingudes, i la relació d’aquestes amb sistemes de gestió interns, com ara el GMAO, o qualsevol altre eina per la gestió de l’explotació.

SOCIS

Estudi en col·laboració amb l’UPC, Effitronix Systems, Sigma Industrial Precision i l’Institut Lacetània

DATES
Inici 2021
Final 2021

 

Xarxa de vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals i les seves variants
DESCRIPCIÓ

La vigilància del virus i les seves variants en les aigües residuals contribueix a conèixer l’estat i evolució de la pandèmia, i és una font d’informació útil per a la detecció anticipada de nous rebrots o l’entrada i circulació de noves variants al territori. És una eina valuosa per complementar i enfortir la vigilància clínica i epidemiològica de la COVID-19, en la mesura que inclou i analitza les restes genòmiques dels virus tant de persones que cursen la malaltia de forma simptomàtica com asimptomàtica.

Aquesta xarxa, que té un component de recerca avançada és homologable i posiciona Catalunya entre les iniciatives més avançades dels països europeus en aquest àmbit (Països Baixos, Suïssa, Regne Unit, Espanya, entre d’altres) els quals han començat a monitoritzar la concentració de les traces genètiques del SARS-CoV-2 en aigües residuals com a eina per anticipar possibles nous rebrots i per avaluar l’efectivitat de les mesures de contenció implementades.

El projecte ha permès desenvolupar uns protocols robusts d’anàlisi de les mostres i d’obtenció de resultats en menys de 72 h, uns sistemes d’intercomparació i intercalibració de resultats comparables entre laboratoris i, finalment, una plataforma de presentació gràfica i visual dels resultats a nivell de tot Catalunya.

Les anàlisis es realitzen al Laboratori de Biologia Molecular de Virus Entèrics i al Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments, ambdós de la Universitat de Barcelona, i al Center for Omics Sciences (COS) d’Eurecat, tots tres laboratoris coordinats per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

SOCIS

Projecte de la Generalitat de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ACA, ICRA, EURECAT i Universitat de Barcelona. Hem col·laborat com a punt de recollida de mostra. 

PÀGINA WEB

https://sarsaigua.icra.cat/ 

DATES
Inici 2020
Final 2024

 

EPAMA4
DESCRIPCIÓ

L’objectiu d’aquest projecte és incorporar a l’eina desenvolupada al projecte anterior noves funcionalitats que permetin a l’empresa millorar el sistema de presa de decisions per a gestionar el funcionament de la xarxa de distribució d’aigua potable.

Aquestes noves funcionalitats, vinculades a la concentració de clor a diferents punts de la xarxa, s’han anat definint al llarg de l’execució del projecte en les diferents reunions de seguiment que s’han fet amb l’empresa i han anat variant en funció dels resultats preliminars mostrats a cada reunió.

Addicionalment s’ha avaluat la possibilitat d’incloure en un futur la modelització de la formació de trihalometans i la predicció de la terbolesa a la xarxa.

SOCIS

Projecte amb Eurecat i Aigües Manresa. 

DATES
Inici 2020
Final 2024

 

Hydroleaks
DESCRIPCIÓ

HYDROLEAKS és un projecte de desenvolupament experimental cooperatiu per obtenir un sistema intel·ligent innovador aplicat a la xarxa de distribució d’aigua, que combina: sensòrica específica, models de xarxes de distribució i intel·ligència artificial per aconseguir un major control dels paràmetres i comportament de les xarxes . Aquest sistema parteix de la combinació de l’operació d’un model EPANET, un mòdul d’intel·ligència artificial, una plataforma en línia d’emmagatzematge de dades, un sistema de sensors controlats remotament i la creació d’un entorn en línia de treball col·laboratiu interplataforma.

SOCIS

Projecte coordinat pel Catalan Water Partership i en col·laboració amb B’GEO, EURECAT, AEM Sistemes i Aigües de Manresa.

FINANÇAMENT

El projecte està finançat per la convocatòria d’ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINCOTUR.

DATES
Inici 01/02/2020
Final 01/11/2021

SMART-Plant (Horizon 2020)

Projecte que buscava demostrar la possibilitat de recuperar fòsfor i nitrogen, i altres productes provinents del què consumim i qu eliminem a través de la xarxa de clavegueram, a la vegada que reduim els costos energètics i les emissions de la planta. Projecte col·laboratiu integrat per 24 partners europeus: https://www.smart-plant.eu/  

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies