Aquest mes de juny ha entrat en funcionament el nou sistema de deshidratació de fangs  de la depuradora del Pont de Vilomara i Rocafort amb llits de macròfits, aportant una solució ecològica i eficient al tractament de fangs.

Els treballs, finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua, han suposat una inversió de més de 300.000 € a la planta.

En un esforç per millorar la gestió dels fangs  generats durant el procés de depuració de les aigües residuals, la depuradora del Pont de Vilomara ha implementat un sistema d’assecatge i estabilització basat en llits de macròfits. Les obres que s’han portat a terme durant la segona meitat del 2023, han permès que aquest 2024 ja entri en funcionament el nou sistema corresponent a 4 llits de macròfits per al tractament dels fangs produïts en el procés de depuració.

Els llits de macròfits són una solució ecològica i eficient que aprofita la capacitat natural de les  canyes,  per assecar i estabilitzar els fangs.

L’obra ha estat executada per l’empresa ICMAN i ha estat subvencionada per l’Agència Catalana de l’Aigua, amb un pressupost de 302.584,06 € (sense IVA).

Com funciona una planta amb llit de macròfits?

El tractament de fangs ha estat un desafiament constant per a les plantes de depuració. Tradicionalment, es fa mitjançant màquines deshidratadores que requereixen un manteniment important i són grans consumidores d’energia.. A Catalunya, ja hi ha diverses instal·lacions que utilitzen llits de macròfits, però el Pont de Vilomara ha introduït un element innovador utilitzant lones en lloc de formigó, .

Un llit de macròfits és un sistema de tractament de fangs , a través de plantes  (com el canyís) que es planten sobre un llit de grava i sorra, que és on s’hi diposita el fang a assecar, i ajuden a l’assecatge i  i estabilització del fang abans de retirar-lo.. El canyís s’alimenta de la matèria orgànica i nutrients del fang i alhora ajuda a millorar la filtració augmentant així el seu assecatge..

A la comarca del Bages només existia una planta igual, La Figuerola a Castellnou de Bages, però aquest sistema ja fa anys que s’utilitza en altres llocs de Catalunya. Aquest sistema no només redueix la quantitat de fang produït , sinó que també minimitza els costos operatius i energètics de la planta.

 

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies