Es preveu que aquesta tecnologia retingui anualment més de 3,5 tones de residus.

Sant Fruitós de Bages serà el primer municipi de la Catalunya Central que instal·larà un sistema de retenció de residus per evitar que, en episodis de pluges fortes, els residus escapin de la xarxa de clavegueram i acabin arribant al riu.

L’Ajuntament, amb el suport d’Aigües de Manresa, ha optat per introduir al municipi aquest sistema, ideat per la multinacional santfruitosenca TecnoConverting, per tal de fer un pas endavant cap a la conservació mediambiental de les aigües.

Aquest sistema, anomenat TecnoGrabber és una tecnologia senzilla i econòmica que s’instal·la en els sobreeixidors de les xarxes de clavegueram. Les previsions apunten que anualment, un cop s’hagi implantat aquesta tecnologia, es retindran més de 3,5 tones de residus en els col·lectors del municipi, unes deixalles que fins ara acabaven al riu.

Amb aquesta iniciativa Sant Fruitós de Bages se suma a diversos municipis de Catalunya i de l’estat espanyol que ja estan instal·lant aquest tipus de sistemes de retenció, com ara Tarragona, Barcelona, Mollet del Vallès, Lleida, Sabadell, Terrassa, Madrid, València, Sevilla o les Illes Canàries. El sistema s’està exportant també a diverses ciutats de França i Portugal.

Com funcionen les malles TecnoGrabber?

Actualment, les xarxes de clavegueram compten amb una xarxa secundària que, en cas de pluges intenses, absorbeix tot el cabal que la principal no pot absorbir. D’aquesta manera aquesta segona xarxa evita que hi hagi sobreeiximents i s’inundi la via pública, tot i això, aquest excés de cabdal desemboca al riu sense haver estat filtrat, el què provoca que els residus s’aboquin directament al riu.

El nou sistema pilot que s’està implantant a Sant Fruitós de Bages consisteix en la col·locació de xarxes de contenció dels residus sòlids en el sobreeixdor per evitar que arribin al riu, i permetent que l’aigua faci el seu curs.

Les malles TecnoGrabber són de fàcil instal·lació, a un preu molt assequible enfront d’altres sistemes alternatius i que fins ara s’han mostrat menys efectius, es poden reutilitzar diverses vegades i el resultat és immediat. Aquest és un dels motius pels quals la tecnologia TecnoGrabber desenvolupada per l’empresa TecnoConverting ha estat avalada pel Ministeri de Transició Ecològica (MITECO).

Les malles estan fabricades en un material plàstic d’elevada resistència, una malla trenada, en forma de tub de 2 metres de llargada, capaç de suportar gran quantitat de material sense trencar-se. Habitualment el sistema es pot instal·lar en un sol matí i queda totalment operatiu per funcionar en el primer episodi de pluges que es produeixi.

La instal·lació està estudiada perquè aconsegueixi retenir el volum més gran de sòlids sense provocar embussos d’aigua.

 

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies