El llac de l’Agulla, situat al cor del parc de l’Agulla, és un punt de trobada popular a la comarca del Bages i, alhora, el principal dipòsit d’aigua per la ciutat de Manresa i 12 municipis més. Per això, Aigües de Manresa prioritza la cura d’aquest espai i treballa constantment per assegurar-se que l’aigua tingui la màxima qualitat possible. Una part d’aquest esforç consisteix a fer que el llac funcioni com un filtre biològic previ a l’entrada a planta.
Els darrers anys, el llac ha experimentat episodis de floració d’algues, un signe d’eutrofització. L’eutrofització s’inicia quan es detecta un excés de nutrients a l’aigua, que promou el creixement d’algues i deteriora la qualitat de l’aigua, complicant el seu tractament. Fins ara, les algues que han florit només han afectat el gust i el color de l’aigua, però algunes poden provocar reaccions al·lèrgiques.
Per prevenir aquestes floracions i identificar els tipus d’algues, s’ha realitzat un estudi en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat. Aquest estudi proposa una estratègia global per anticipar-se a les floracions d’algues, determinar la seva tipologia i aplicar els tractaments més efectius per mantenir la qualitat de l’aigua a llarg termini.
Algunes de les recomanacions de l’estudi, que ja s’han començat a implementar, inclouen:
Incrementar la renovació de l’aigua en períodes càlids: Les obres realitzades a principis del 2023 han permès construir tres sortides laterals, dues a la banda del regadiu del Poal, i una al regadiu de Viladordis, que milloren la circulació de l’aigua. Tot i això, la greu sequera ha impedit portar a terme aquesta acció completament.
Gestió dels sediments: Aigües de Manresa utilitza una bomba d’aspiració per evitar l’augment de fangs al fons del llac i està planejant un estudi per eliminar els sediments actuals.
Sistema d’alerta primerenca: Mitjançant els projectes SATWATER i SATWATER 2.0, s’ha instal·lat una plataforma que utilitza imatges per satèl·lit i intel·ligència artificial per predir les floracions d’algues.
Optimització dels punts de mostreig: El personal recull mostres d’aigua periòdicament per monitoritzar la qualitat.
Filtre verd: Es proposa ampliar el filtre verd amb plantes submergides per combatre les algues més problemàtiques. Aquesta mesura està en estudi.
Biomanipulació: S’ha realitzat un estudi per avaluar l’impacte dels peixos sobre la qualitat de l’aigua i la seva contribució a l’eutrofització.
Com pots ajudar?
Com a visitants del parc, podeu contribuir a millorar la qualitat de l’aigua de maneres molt senzilles:
- Gaudiu de l’espai sense alterar l’equilibri de l’aigua.
- No alimenteu els ànecs.
- Eviteu que les mascotes es banyin al llac.
Amb aquests petits gestos, ajudeu a mantenir l’equilibri natural i la qualitat de l’aigua del llac de l’Agulla.