La digitalització del cicle de l‟aigua fa un salt significatiu amb el desenvolupament de Giswater 4, la nova versió d‟aquesta innovadora eina open source. La primera sessió informativa sobre la seva evolució va tenir lloc el 4 de febrer passat, liderada pel nostre soci director Xavier Torret en el seu rol de coordinador de la comissió tècnica de la Giswater Association.
L’esdeveniment va comptar amb la participació de representants de destacades organitzacions com Aigües de Mataró, Aigües de Manresa, CATSA, SABEMSA, Aigües de Blanes, Aigualenc, Abastaments d’Aigua del Tordera, Taigua, Civile, USAL i SANEAGO. Durant la sessió, es van presentar els avenços en el disseny i desenvolupament de Giswater 4, destacant les noves funcionalitats a l’entorn QGIS i l’arquitectura de servidor que permetrà a les organitzacions desplegar un bessó digital totalment open source.
Innovacions clau del Giswater 4
Entre les millores més destacades, s’està treballant a:
- Un motor de models matemàtics per a la simulació i gestió del bessó digital.
- Eines avançades de validació i calibratge que optimitzen la precisió i fiabilitat del sistema.
- Una API dinteroperabilitat per estandarditzar processos i millorar la integració amb altres plataformes.
- Reenginyeria de processos, proporcionant més velocitat, robustesa i fiabilitat a l’eina.
La primera versió estable de Giswater 4 està prevista per al llançament el juny de 2025, consolidant la seva posició com a referent en la gestió del cicle de l’aigua.
Un llegat d’innovació amb impacte global
Des del seu llançament, Giswater 3, desenvolupat amb el lideratge d’Aigües de Mataró, ha demostrat la seva eficàcia amb més de set anys de trajectòria. Actualment, és utilitzada per més de 50 operadors a Espanya i altres països, beneficiant a una població d’aproximadament 12 milions de persones.
El projecte rep ara un nou impuls financer i estratègic amb Aigües de Manresa assumint el lideratge, juntament amb el desenvolupador principal BGEO. Gràcies als fons NextGeneration, aquesta evolució de Giswater en reforça la sostenibilitat sense compromisos financers a llarg termini.
Formació per a la universalització del coneixement
Un dels pilars de Giswater és la seva aposta per la formació i accessibilitat al coneixement en la gestió de l’aigua. La plataforma Geoinnova ofereix un complet programa formatiu 100% online, amb més de 200 hores distribuïdes en mòduls especialitzats:
Sanejament i drenatge urbà:
- Curs bàsic per a xarxes de sanejament
- Curs avançat amb SWMM
Abastament d’aigua:
- Curs bàsic per a xarxes de proveïment
- Curs avançat amb EPANET
Entorn corporatiu:
- Curs Giswater en entorn corporatiu
Amb aquesta nova versió, Giswater reafirma el compromís amb la innovació, la sostenibilitat i l’accés universal a eines d’alt nivell per a la gestió eficient de l’aigua.