En un pas significatiu per millorar la gestió de la xarxa d’aigua, s’ha provat un sistema de detecció de fuites al tub d’impulsió entre el dipòsit de Can Torres i el dipòsit de Canet, a Fonollosa. Aquesta iniciativa forma part del projecte “Sostenibilitat en el cicle de l’aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori” finançat amb fons europeus Next GenerationEU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i s’ha portat a terme en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages.

Què és aquest sistema de detecció de fuites?

El sistema s’anomena correlador, i és un dispositiu avançat utilitzat per detectar i localitzar fuites d’aigua en canonades. A través de sensors acústics, el correlador registra les vibracions o sons que es produeixen quan l’aigua s’escapa per una fuita. Analitzant el temps que triga el so a arribar a diferents punts de la canonada, el sistema pot determinar amb gran precisió la ubicació de la fuita. Aquesta tecnologia resulta essencial per a la conservació de l’aigua i la reducció de costos en la gestió d’infraestructures hidràuliques.

Durant el 2024 s’ha portat a terme en diferents xarxes urbanes de l’àmbit d’Aigües de Manresa, però no s’havia provat en canonades d’impulsió i que connecten dipòsits.

Tecnologia innovadora per localitzar fuites

La novetat rau en el tipus de tecnologia utilitzada. En aquesta ocasió, s’han provat dos tipus de correladors:

Acceleròmetres: Correladors clàssics que s’instal·len sobre elements externs de la canonada. A través de ràdiofreqüències, detecten sons que indiquen possibles fuites.

Hidròfons: Sensors d’inserció que monitoritzen el so dins la canonada mitjançant punts específics de mesura creats al llarg del traçat.

Aquest enfocament dual permet obtenir una detecció més precisa i eficient, especialment en canonades de diferents materials i diàmetres.

Resultats preliminars 

Després de la seva instal·lació, els sensors han permès identificar tres fuites a la canonada i s’està analitzant la possible presència d’altres. Aquests resultats inicials són prometedors i demostren el potencial d’aquesta tecnologia per reduir les pèrdues d’aigua i optimitzar la gestió de recursos.

Infraestructures mancomunades i sensorització avançada

Aquest projecte exemplifica els avantatges de les infraestructures i xarxes mancomunades, que permeten crear sinergies entre diferents municipis i entitats. Aquesta col·laboració beneficia especialment aquells amb baixa densitat de població i molt dispersa, contribuint a una gestió més equitativa i eficient dels recursos.

A més, la sensorització avançada proporciona dades fiables i úniques que es converteixen en una eina clau per a la presa de decisions. Els beneficis directes inclouen la reducció de pèrdues d’aigua i una millora significativa de l’eficiència energètica en la gestió de les xarxes.

Un projecte en evolució

Actualment, la funcionalitat d’aquests correladors està en fase de prova i anàlisi. En cas de confirmar la seva eficàcia, es preveu adquirir nous dispositius per estendre la tecnologia a altres municipis de l’àmbit d’Aigües Manresa.

Compromís amb la sostenibilitat i la innovació

Amb aquest projecte, s’avança cap a una gestió més sostenible de la xarxa d’aigua, millorant la resiliència i reduint les pèrdues d’un recurs tan valuós com és l’aigua.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies