Claudia Dragoste, Project Manager GIS del projecte “ Sostenibilitat en el cicle de l’aigua” va intervenir  a la conferència celebrada a Belém (Brasil) la setmana passada.

Claudia Dragoste, project manager GIS del projecte PERTE d’Aigües de Manresa, ha participat al FOSS4G 2024, l’esdeveniment mundial de referència en programari lliure geoespacial. A la seva intervenció, titulada Advanced Integration of Hydraulic Models for Water and Wastewater Networks using Giswater with Epanet-SWMM and QWC2 Web Client, Dragoste va presentar els avenços del projecte Sostenibilitat en el cicle de l’aigua d’Aigües Manresa.

El FOSS4G (Free and Open Source Software for Geospatial) és l’esdeveniment mundial de referència per a tecnologies geoespacials de codi obert. Organitzat per OSGeo, aquesta trobada reuneix experts d’arreu del món per debatre sobre desenvolupament de programari, casos d’ús i dades obertes en el camp geoespacial.

Dragoste va destacar el paper central de les eines de codi obert en la digitalització de la xarxa d’aigua i clavegueram, que inclou més de 1.800 km de conduccions i múltiples plantes de tractament. Les principals estratègies d’implantació inclouen:

  1. Ús del plugin Giswater per a QGIS: Generació automàtica de models hidràulics integrats amb Epanet i SWMM, facilitant l’anàlisi i la gestió de les xarxes.
  2. Substitució del SCADA tradicional: Implantació d’un sistema SCADA de codi obert amb maquinari no propietari, millorant la flexibilitat i reduint costos.
  3. Integració IoT: Creació d’una base de dades IoT per gestionar sensors i dispositius, combinada amb l’estàndard OGC SensorThings API, que permet una gestió avançada de dades.
  4. Visualització web amb QWC2: Desenvolupament de plugins personalitzats per QGIS Web Client 2, que integren dades d’inventari i models hidràulics amb dades de sensors en temps real.

El projecte posiciona Aigües de Manresa com un referent en sostenibilitat i eficiència mitjançant solucions obertes, replicables en altres empreses del sector.  

El projecte “Sostenibilitat en el cicle de l’aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori” compta amb el finançament de la Unió Europea – NextGenerationEU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), amb fons concedits pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquesta iniciativa representa una oportunitat única per transformar el sector de l’aigua a Catalunya, posant l’accent en la sostenibilitat i l’eficiència tecnològica.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies