El Museu de la Tècnica de Manresa ha acollit aquest migdia una trobada de les administracions locals de l’àmbit d’Aigües de Manresa per denunciar la judicialització de la gestió pública de l’aigua. Els municipis de l’àmbit d’Aigües de Manresa denuncien l’ofensiva d’AGBAR i la Cámara de Concesionarios de Infraestructuras, Equipamientos y Servicios Públicos (CCIES) en contra del servei d’abastament d’aigua públic.

Des de finals de novembre, tant AGBAR com la CCIES, formada per SUEZ (accionista d’AGBAR) i Abertis entre d’altres, han enviat requeriments a tots els Ajuntaments i Administracions locals de l’àmbit d’Aigües de Manresa. Aquests requeriments normalment s’inicien amb una petició d’accés a l’expedient de constitució de mitjà propi i posterior encàrrec de gestió a Aigües de Manresa per al servei d’aigua ( i en alguns casos també clavegueram). A continuació interposen recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Aquest tribunal és un òrgan administratiu que té per missió resoldre els recursos especials i les reclamacions en matèria de contractació dels poders adjudicadors.

Amb aquesta ofensiva, el què volen AGBAR i CCIES és qüestionar i condicionar la potestat autoorganitzativa de l’administració local a l’hora de prestar el servei públic de l’aigua, potestat reservada constitucionalment als municipis. Aquestes accions, generalitzades en el territori català, pretenen neutralitzar la creixent tendència a optar per models de gestió pública, que persegueixen la salvaguarda de la governança pública de l’aigua, així com una major eficiència i transparència.

Per fer front a aquesta situació, alcaldes i alcaldesses, així com regidors, secretaris i altres representants de municipis del Bages s’han aplegat aquest migdia al Museu de la Tècnica de Manresa, per tal de fer front comú davant d’aquesta ofensiva orquestrada per les empreses privades. A la trobada, s’ha fet una explicació de la situació a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; el gerent d’Aigües de Manresa, Antoni Ventura Ribal; i el secretari general de l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa, José Luis González Leal. Posteriorment, davant de tots els representants dels consistoris, l’alcalde de Manresa ha fet la lectura del manifest acordat pels participants.

Aigües de Manresa és l’empresa 100% pública que gestiona el servei d’aigua en 17 municipis i 1 EMD del Bages, el Moianès i l’Anoia. La missió de l’empresa és gestionar de forma eficient i sostenible el cicle integral de l’aigua, per oferir el millor servei als usuaris. I ho fa seguint els valors de compromís envers el territori i la gent, la sostenibilitat, amb confiança, transparència i eficiència.

A la trobada d’avui hi han assistit alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores o altres representants dels següents municipis del Bages: Calders, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara, Fonollosa, Manresa, Marganell, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí de Torroella, Sant Mateu de Bages i Castelltallat, Sant Salvador de Guardiola i Santpedor. També hi havia representants dels municipis de Calaf i Santa Maria d’Oló, el president del Consell Comarcal del Bages, representants de la Mancomunitat de Municipis. Finalment, hi han assistit membres de la Junta General, del Consell d’Administració i de la direcció d’Aigües de Manresa.

Al finalitzar l’acte s’ha llegit el següent manifest.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies