Un dels elements que s’està provant, unes grapes oscil·lobatents, retenen 160 kg de residus sòlids, majoritàriament tovalloletes, amb una sola nit de pluja.
L’ICRA i ABM, juntament amb Aigües de Manresa, estan portant a terme un estudi titulat Anàlisi d’alternatives en la gestió de descàrregues en sistemes de sanejament amb xarxa unitària (DSU), amb l’objectiu d’ajudar als municipis i als operadors de xarxes de sanejament a minimitzar l’abocament de residus al medi.
Per poder complir aquest objectiu, Manresa disposa de dos bancs de proves, per un costat un que determinarà l’eficàcia de dos tipus de retenció de sòlids I per l’altra, un que busca determinar quins sensors permetran aconseguir dades sobre la qualitat i quantitat de l’aigua sobreeixida en episodis de pluja.
Un dels elements de retenció que s’està provant són unes grapes oscil·lobatents. Instal·lades a la sortida del torrent de Sant Ignasi de Manresa, permeten retenir els sòlids que porta l’aigua que sobreïx en moments de pluja, i evitar que arribin al riu Cardener. Aquestes grapes ocupen un espai reduït i són reutilitzables. Els sòlids queden enganxats, i a través d’un control de càmeres es determina el moment de la neteja de les grapes.
La pluja de la nit de dilluns 20 a dimarts 21 de novembre, va arrossegar 160 kg de residus sòlids.
Aquest sistema s’avalua juntament amb les xarxes de retenció instal·lades a principis del 2022 i que van recollir 380 kg de residus, i com en aquesta ocasió, majoritàriament tovalloletes.
Aquest estudi permetrà elaborar una guia que recomanarà els sistemes de retenció de sòlids òptims en funció del tipus de sobreeixidor que hi hagi al municipi.