El projecte HYDROLEAKS 2.0 és una activitat de desenvolupament experimental liderada pel Catalan Water Partnership i participada pel clúster ACLIMA i les empreses Aigües de Vic, Aigües de Manresa, BGEO, Createch Solutions i Neurite. El projecte ha estat finançat pel MINETUR a través de la convocatòria d’ajuts Agrupacions Empresarials Innovadores, amb fons Next Generation.

HYDROLEAKS 2.0 parteix de la necessitat de les entitats gestores de xarxes de distribució d’aigua de millorar l’adquisició de dades a les seves instal·lacions i establir un major control sobre l’aigua no registrada, que es perd a la xarxa a causa de fuites o que es comptabilitza de manera errònia a causa del deteriorament dels comptadors.  Dos objectius concrets que pretenia abordar el projecte han estat:

  • Permetre a les entitats gestores de xarxes disposar de dades observades fiables, que siguin útils per detectar i corregir anomalies en els patrons de consum o davant l’ absència de dades de lectura, tant a nivell de sensor com a nivell de base de dades.
  • Desenvolupar eines que detectin la presència de fuites de la xarxa i la seva localització d’ una manera precisa i el més automatitzada possible.

Aquest projecte s’ha definit a partir de les dades i resultats obtinguts en una fase prospectiva anterior, implementada a les instal·lacions d’Aigües de Manresa. En aquesta segona fase, s’ha  ampliat el camp d’activitat, amb el suport d’empreses de base tecnològica que ofereixen diferents solucions del camp de la digitalització, entitats gestores de xarxes de distribució d’aigua i clústers.  HYDROLEAKS2.0 ha plantejat el desenvolupament de noves eines d’intel·ligència artificial per calcular les fuites en els operadors d’aigua, utilitzant models d’alta resolució temporal i espacial que tinguin en compte tant les fuites reals com de les fuites aparents.  Com a resultat final, el projecte ha generat un Bessó Digital de la xarxa d’abastament operada per Aigües de Vic. Les noves solucions d’intel·ligència artificial dissenyades per Neurite s’han adaptat per treballar amb informació provinent de models matemàtics i magatzems de dades per a xarxes de distribució d’aigua, desenvolupats per BGEO. Les dades s’han recopilat i analitzat utilitzant una plataforma digital, dissenyada per Createch Solutions, que en si mateixa ja suposa una important millora operativa i econòmica per a les empreses d’explotació del cicle de l’aigua, i una reducció dels esforços de gestió de les xarxes.

Aquest projecte ha estat exitós en clau de millora de gestió de xarxes de distribució d’aigua, tenint la possibilitat de ser replicat i escalat segons les necessitats d’ altres entitats gestores. Aquesta millora es traduirà en un millor cost del servei per als abonats, en una disminució de les pèrdues d’aigua, amb la conseqüent millora en matèria de sostenibilitat i finalment en la millora de l’ operació i el manteniment d’ infraestructures de les companyies gestores.  En les següents fases del projecte, es vol posar el focus cap a una solució orientada a un manteniment preventiu, nous algoritmes per a la gestió operativa de les xarxes d’aigua i les fuites o la previsió econòmica d’inversions, de nou basant-se en solucions d’IA.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies