Els digestors estan situats a la depuradora de Manresa i a la de Sant Fruitós de Bages – Navarcles – Santpedor
Aquest desembre Aigües de Manresa ha finalitzat els treballs d’aïllament tèrmic dels tres digestors de les depuradores de Manresa (2) i Sant Fruitós de Bages – Navarcles – Santpedor(1). L’actuació ha consistit en el recobriment dels dipòsits amb llana de roca i xapa. Aquest aïllament permetrà mantenir la temperatura dels digestors a 35º durant tot l’any de forma més eficient i incrementar la producció energètica de la planta.
L’obra ha estat finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, i emmarcada en el conveni que té amb la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament que fixa les dotacions pressupostàries per a garantir l’adequat sanejament de les aigües residuals per al quadrienni 2022-2025 d’un total de 13 sistemes de sanejament de les comarques del Bages i el Moianès.
Com aquesta actuació, millorarà la producció energètica de la planta?
El digestor és la instal·lació de la planta on s’acumulen els fangs procedents del procés de depuració de l’aigua. En aquest espai, a una temperatura constant de 35º, es descompon la matèria orgànica dels fangs per fer-los aptes com a fertilitzants per agricultura. Durant el procés es genera biogàs, compost principalment de gas metà.
Aquest biogàs té diversos aprofitaments: es destina a la caldera que ha de mantenir el digestor a 35º, i es destina al motor de cogeneració que en fa un aprofitament també tèrmic (però molt menys eficient que la caldera) i per generar electricitat.
El contrast tèrmic entre l’exterior i l’interior és molt marcat especialment durant els mesos d’hivern, i més suau a la primavera i tardor. Això fa que, fins ara, s’hagués de destinar bona part del biogàs produït a consum per caldera per tal de mantenir la temperatura òptima de funcionament. Aquesta actuació permetrà augmentar el biogàs destinat al motor de cogeneració i per tant incrementar els kWh produïts a la planta.