Avui, 19 de novembre, és el Dia Internacional del Vàter.

El sanejament és un dret humà reconegut per les Nacions Unides. Tothom té dret a l’accés higiènic, salubre, segur, social i culturalment acceptable i que proporcioni intimitat i garanteixi la dignitat.

El sanejament deficient contamina les fonts d’aigua potable, els rius, les platges i els cultius i propaga malalties que poden ser mortals entre les poblacions. Actualment 6 de cada 10 persones del món no tenen accés a un lavabo ni a un sistema de sanejament segur. I més del 80% de les aigües residuals s’aboquen als rius o al mar sense cap tractament.

Som conscients de la importància que té? El sistema de sanejament no només s’emporta les aigües residuals, si no que al fer això també ens protegeix de contraure malalties com el còlera, reduir la desnutrició, lluitar contra les desigualtats socials i de gènere, i genera molts llocs de feina.

 

El Sanejament i els ODS

Les Nacions Unides en els Objectius de Desenvolupament Sostenible que guien la implementació de l’Agenda 2030 ja va aprovar-ne un d’específic, l’ODS 6 amb l’objectiu de garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible, i el sanejament per a tots.

 

Aigües Manresa com a gestors d’infraestructures destinades al sanejament, tenim com a objectiu millorar la qualitat i garantir la protecció de la salut humana i evitar la contaminació de l’aigua.

En el Pla Estratègic Horitzó 2025, presentat ara fa un any, ja definim un objectiu concret dins l’eix dedicat a les Infraestructures: Disposar de les eines necessària per a una actualització constant i adaptació als nous escenaris socials, mediambientals i tecnològics de les infraestructures que gestionem d’aigua, clavegueram i sanejament.

Què hi podem fer?

A casa podem portar a terme accions fàcils i que ajudaran a cuidar les infraestructures de sanejament:

  • No llançar tovalloletes d’un sol ús pel vàter. No es desfan i provoquen taps a les canonades dels edificis, als col·lectors i problemes a les depuradores.
  • No abocar olis, medicaments, pintures, vernissos o similars per l’aigüera. Aquestes substàncies dificulten el procés de depuració.
  • No llançar cap residu pel vàter, ni al carrer, ja que molts d’ells acaben al clavegueram.

Uneix-te al #WorldToiletDay i mostra al món quant t’importen els lavabos.

#WorldToiletDay

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies