Es tracta d’un pas important per fer front al model energètic vigent, basat en els combustibles fòssils, que comporta alts preus de l’energia, limitació de recursos, contaminació de l’aire i emissió de gasos d’efecte hivernacle que causen el canvi climàtic. L’Ajuntament encarregarà les funcions a Aigües de Manresa, que ja està promovent projectes de renovables en instal·lacions del seu àmbit de gestió i que ara també ho podrà fer en equipaments municipals, així com atendre altres iniciatives d’interès públic.

 

Amb l’objectiu d’accelerar la transició energètica dels equipaments públics, Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa han establert les bases per a la creació d’una energètica pública, un pas important que permetrà fer front a un model actual, basat en els combustibles fòssils, que comporta una alta dependència respecte de les grans empreses productores i comercialitzadores, alts preus de l’energia, limitació de recursos, contaminació de l’aire i emissió de gasos d’efecte hivernacle que causen el canvi climàtic. Aquest 2022 el pressupost de l’Ajuntament de Manresa contemplava una despesa en subministraments (llum i gas) de 2,1 milions d’euros. Per a l’any vinent es preveu de 4,1 milions.

 

L’acord estableix la voluntat dels dos ens de fomentar les fonts d’energia netes i renovables, i de fer-ho amb vocació pública, a través de l’encàrrec de funcions que l’Ajuntament de Manresa farà a Aigües de Manresa. S’ha presentat aquest matí a la seu social d’Aigües de Manresa, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, del gerent d’Aigües de Manresa, Antoni Ventura Ribal, del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i de membres del nou departament d’energia que ha creat l’empresa pública.

 

El procés de tramitació legal estableix tres escenaris. En primer lloc, el fet que Aigües de Manresa pugui liderar projectes a les seves instal·lacions. En aquests moments, l’empresa pública —que ja ha modificat els seus estatuts per incloure-hi la gestió directa de tot tipus de serveis d’eficiència energètica— ja està treballant en projectes propis, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la seu social de la Plana de l’Om, unes obres que s’iniciaran aquesta setmana. En segon lloc, l’Ajuntament de Manresa farà una encomana de gestió a Aigües de Manresa per tal que pugui executar projectes en equipaments municipals. I, en tercer lloc, la iniciativa per a l’exercici d’una activitat econòmica en règim de lliure concurrència per a la prestació de serveis energètics a l’efecte que Aigües de Manresa pugui atendre altres iniciatives d’interès públic. Aquest tercer escenari tindrà el seu punt de partida en el ple municipal d’aquest octubre, moment en el qual és previst iniciar l’expedient.

 

Per a l’Ajuntament, la prioritat és poder accelerar la transició energètica que requereixen els equipaments municipals i produir energia per a l’autoconsum a través de plaques solars, xarxes de calor i d’altres energies renovables. En aquesta línia, el primer encàrrec que s’ha fet a Aigües de Manresa és la redacció del Pla Director de Transició Energètica als Equipaments Públics, que ha d’estudiar i prioritzar els projectes a realitzar. Alguns d’ells ja estan avançats. En són exemple la instal·lació fotovoltaica al Teatre Kursaal, que permetrà estalviar un 13% d’energia i reduir 17’2 tones de CO2 emeses, l’equivalent al consum de 13 llars en un any. També la instal·lació fotovoltaica a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i la renovació de la instal·lació de cogeneració que ja hi ha actualment per poder aprofitar l’excedent elèctric per a calefacció. El projecte, previst per a finals d’any, suposarà un 76% d’estalvi energètic a la instal·lació, que es tradueix amb una reducció d’emissions de CO2 de 279,63 tones, l’equivalent al consum de 211 llars a l’any.

 

També estan avançats projectes a les pròpies instal·lacions d’Aigües de Manresa. En són exemple la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, un projecte compartit amb la comunitat de propietaris i la delegació del Bages – Berguedà – Anoia del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona que suposarà un estalvi del 14%, que es tradueixen en 2,4 tones de CO2 menys, l’equivalent al consum anual de dues famílies. Les obres s’iniciaran aquesta setmana. També la instal·lació de cogeneració per aprofitar el biogàs de la depuradora de Sant Fruitós – Santpedor – Navarcles i la instal·lació fotovoltaica, unes obres que ja s’estan duent a terme i que permetran un estalvi del 40%, unes 199,70 tones de CO2 menys a l’ambient, l’equivalent al consum de 150 famílies a l’any.

 

 

Units en la transició energètica

 

Des del passat 2021, i seguint el Pla Estratègic Horitzó 2025, Aigües de Manresa treballa per aprofitar i rendibilitzar al màxim els espais i infraestructures que la puguin acostar a l’autosuficiència energètica i  al compliment dels ODS 7 i 9 de les Nacions Unides.

 

També l’Ajuntament de Manresa fa temps que treballa amb la finalitat d’avançar cap a l’establiment de polítiques eficaces per reduir la contaminació que ocasiona l’escalfament global, mitjançant l’adopció de programes d’eficiència energètica i de foment de les energies renovables, un objectiu que recull el Pla d’Actuació Municipal 2020-23, en el qual el govern local es compromet a promoure la instal·lació de sistemes d’autogeneració d’energia a la ciutat.

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies