Dijous 25 de novembre, en David Güell, director d’explotació i la Mireia Félix, sotsdirectora tècnica d’Aigües Manresa han visitat l’EDAR Arazuri gestionat per la Mancomunidad Comarca de Pamplona, a Navarra. Durant la visita han estat guiats per Miguel Manzanos, director de qualitat, medi ambient i prevenció de riscos laborals i Sandra Blázquez, responsable de la línia de fangs. Posteriorment, han estat rebuts també pel gerent de l’empresa, Alfonso Amorena.
A la planta a part de depurar les aigües residuals, també es generen recursos dels residus de la depuració, principalment energia i productes orgànics per a l’agricultura.
L’EDAR d’Arazuri es caracteritza per ser autosuficient energèticament i el post tractament que fan dels fangs. Els fangs que s’extreuen al llarg del procés de depuració es porten a quatre digestors, on microorganismes anaeròbics (que no necessiten oxigen) descomponen la matèria biodegradable i en resulten dos elements, per un costat gas, que s’utilitza per escalfar el mateix digestor i per fer energia; i per l’altre, fangs que s’utilitzen com a adob per a l’agricultura, i que van a la planta de compostatge.
Cal tenir en compte que el biogàs que produeix, no només permet l’autoconsum de la planta, si no que també genera energia de més, fet que va portar a que el 2020 aconseguís una autosuficiència energètica del 104%.
També es va visitar la planta pilot d’assecatge solar de fangs. Una de les últimes millores de l’EDAR. És una planta que busca conèixer les possibilitats del sol per a reduir la quantitat d’aigua continguda als fangs, de manera eficient i mediambientalment sostenible, amb un impacte nul en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.