El canvi climàtic i la transformació digital representen dos dels reptes més grans per a la humanitat. La Intel·ligència Artificial (IA), l’aprenentatge automàtic (Machine Learning – ML) i la computació al núvol tenen un enorme potencial per proporcionar solucions innovadores i sostenibles per salvaguardar la biodiversitat, gestionar l’ús agrícola del sòl de forma més eficient i garantir la disponibilitat d’aigua, per citar només alguns camps d’aplicació.
En aquest context, Microsoft va impulsar fa cinc anys el programa AI for Earth, una iniciativa global encaminada a posar la tecnologia de dades i Intel·ligència Artificial en mans d’experts per impulsar el desenvolupament de solucions de sostenibilitat que milloressin el medi ambient i els ecosistemes.
Dins d’aquesta iniciativa de Microsoft i en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el CIDAI (Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence), es va dur a terme una hackató en què diferents professionals i grups de treball multidisciplinaris van poder exposar i presentar idees transformadores sobre l’ús de la IA en favor de la sostenibilitat ambiental. En el marc d’aquest esdeveniment, es va organitzar un espai de generació d’idees, amb la participació d’experts de la comunitat tecnològica i de l’àmbit de la sostenibilitat i el medi ambient, institucions públiques i acadèmiques, desenvolupadors i empreses, per proposar i dissenyar solucions innovadores basades en dades i IA que ajudin a resoldre reptes en l’àmbit de la sostenibilitat a Catalunya en les àrees de Biodiversitat, Agricultura, Aigua i Canvi Climàtic.
Com a resultat de la hackató, s’han seleccionat tres projectes innovadors que han rebut de Microsoft una beca de finançament, que inclou formació, assessorament tècnic, suport per part d’experts de la companyia tecnològica i fins a 15.000 dòlars per a l’ús de la plataforma ‘cloud’ Microsoft Azure.
Aquesta iniciativa forma part del protocol de col·laboració signat per la Generalitat de Catalunya i Microsoft per al desenvolupament i la innovació al sector TIC de Catalunya. Aquest protocol estableix un marc de cooperació mútua entre les dues entitats en àmbits prioritaris de l’estratègia digital del Govern, com ara la sostenibilitat, el talent digital, la nova economia de l’espai, la implementació de tecnologies digitals avançades en sectors clau com la salut o la presència del català al món digital.
Tecnologia punta al núvol per millorar la gestió de les conques hidrogràfiques
Un dels reptes principals en l’àmbit de la gestió de conques hidrogràfiques és garantir el compliment del marc normatiu vigent, que exigeix un coneixement ampli i continu de la situació de les masses d’aigua des del punt de vista de la quantitat i la qualitat.
Fins ara, s’han instal·lat xarxes de control automàtiques distribuïdes per tot el territori o mitjançant la recollida de dades manualment. Però cap d’aquestes solucions no ha permès disposar de la informació suficient per assegurar el compliment correcte de la normativa.
El projecte premiat per Microsoft i dissenyat per un equip multidisciplinari format per Cetaqua, Eurecat, Aigües de Manresa i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), proposa la implementació de solucions tecnològiques basades en ‘cloud’ i IA. A partir de la informació existent (cabals, paràmetres de qualitat, precipitació, temperatura, etc.), aquestes solucions generaran models que permetin augmentar la informació disponible de la conca, amb un nivell de precisió suficient per respondre al marc normatiu.
A més, la solució proporcionarà els passos inicials per a l’elaboració d’un bessó digital per a la gestió de les conques hidrogràfiques, com a eina per validar les polítiques i alertar amb antelació sobre esdeveniments perjudicials que derivaran en accions operatives específiques dins de la xarxa hídrica.