El Pla Estratègic, Horitzó 2025, es va iniciar el 2021, ha de finalitzar el desembre del 2025, i ja ha superat l’equador dels objectius proposats

Aigües Manresa va començar a treballar en el Pla Horitzó 2025, l’any 2021, aquest pla, que està al 52% d’execució, s’ha vist impulsat per l’empenta econòmica del projecte PRTR, facilitant l’inici del procés de digitalització de l’empresa. Aquest proper 2025 engloba el gruix més gran d’accions.

Durant el 2024 hem avançat en propostes destacades per a cada un dels eixos del pla:

Reorganització i especialització en serveis per a municipis

En el marc de l’àmbit d’influència, es va dur a terme una reorganització del departament d’atenció al públic per millorar l’assessorament i especialitzar-se en serveis per a municipis propietaris i altres entitats interessades en aspectes concrets de la gestió de l’aigua. També es va crear la unitat de grans clients, amb l’objectiu d’assessorar en matèria d’estalvi d’aigua, entre altres temes, als grans consumidors.

Compromís ètic: naixement de l'Observatori de l'Aigua

Amb la mirada posada en el futur, l’empresa va anunciar el juliol passat, la creació de l’Observatori de l’Aigua, una iniciativa que es posarà en marxa el 2025 amb l’objectiu d’analitzar i millorar la gestió dels recursos hídrics, i generar diàleg a l’entorn de l’aigua entre tots els agents implicats.

Aquest instrument no només contribuirà a una millor gestió de l’aigua, sinó que també oferirà suport a les polítiques públiques, ajudarà a preparar les comunitats per als reptes del canvi climàtic, i fomentarà la innovació i digitalització en la gestió de l’aigua. Amb un enfocament en la resiliència climàtica i el desenvolupament sostenible, l’Observatori de l’Aigua representa un pas important cap a la sostenibilitat ambiental i la reducció de la desigualtat.

Trobareu més informació de l’observatori en aquest enllaç: https://www.aiguesmanresa.cat/aigues-de-manresa-anuncia-la-creacio-dun-observatori-de-laigua

Millores en infraestructures

Durant el 2024, s’ha progressat molt en ͏el pla PERTE de “Sostenibilitat del ͏cicle ͏d’aigua”, amb ͏l’objectiu de millorar les͏ infraestructures d’aigua i sanejament amb ajuda de la digitalització.

Aquest darrer any, s’ha format el grup ͏de treball del projecte incorporant a 13 experts en T͏IC, bioinformàtica, gestió mediambiental͏, electrònica i automatització. Al mateix temps s’han publicat 22 licitacions, amb l’execució prevista aquest 2025, i que corresponen a una despesa de 2.517.599,44 €.

En el camp tècnic, s’ha͏ creat un programa que ajuda a planificar les accions als pobles i͏ a la xarxa, tenint en compte moltes variables, com edat i estat de les canonades, nombre de fuites, etc. . A més, s’ha millorat i ampliat una solució web que optimitza la connexió amb QGIS, donant més flexibilitat i augmentant la resolució i funcions en la modelització de la͏ xarxa ͏d’aigua.

Durant el 2024 també hem treballat en la renovació de la xarxa d’aigua potable dels diferents municipis, amb l’objectiu de millorar-ne l’eficiència. S’han renovat gairebé un total de 70 quilòmetres de canonades.

A nivell de depuració a l’EDAR de Manresa s’ha reformat la línia de biogàs, i a l’EDAR del Pont de Vilomara s’han construït els llits de macròfits. D’altra banda, durant el 2024 s’han adquirit els equips que s’instal·laran durant el 2025 i que milloraran les instal·lacions de l’EDAR de Sant Fruitós de Bages – Navarcles – Santpedor (bufadors i filtres banda), l’EDAR de Navàs (filtres banda) i l’EDAR de Súria (centrífuga), també s’han comprat els sensors de nivell per als col·lectors.

Portes obertes per apropar la gestió de l'aigua als ciutadans

En el marc del compromís amb el consumidor, es va organitzar una jornada de portes obertes a la depuradora de Sant Fruitós de Bages-Navarcles-Santpedor,  en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el METEOCAT, per apropar la gestió de l’aigua als ciutadans.

És essencial que la ciutadania conegui com funcionen els sistemes de potabilització i depuració de l’aigua per fomentar un ús responsable i sostenible d’aquest recurs. Entendre el procés complex i costós que implica obtenir aigua potable i netejar-la després del seu ús ajuda a valorar-la i evitar el malbaratament. A més, aquest coneixement pot impulsar hàbits com l’estalvi d’aigua, la reutilització d’aigua grisa o la reducció de contaminants, contribuint així a una gestió més eficient i a la preservació dels ecosistemes aquàtics.

En un context de canvi climàtic i sequeres recurrents, aquesta conscienciació és clau per afrontar l’escassetat d’aigua. Una ciutadania informada pot donar suport a iniciatives com la reutilització d’aigua depurada, la recàrrega d’aqüífers o la inversió en infraestructures sostenibles. Així, el coneixement ajuda a les persones per prendre decisions responsables, i contribueix a la lluita global per preservar l’aigua com a recurs vital per a les generacions futures.

Projecte innovador en sostenibilitat

Hem començat a treballar en l’aplicació d’un projecte innovador que permetrà que el 70% de l’energia necessària per escalfar l’aigua de les piscines municipals Manel Estiarte Duocastella provingui de fonts renovables.

La idea de la proposta, a part d’aportar una reducció de la despesa energètica de la instal·lació, també es vol convertir en un projecte reproduïble a altres instal·lacions de la ciutat.

Més informació en aquest enllaç: https://www.aiguesmanresa.cat/una-combinacio-innovadora-de-fonts-renovables-aportara-el-70-de-lenergia-necessaria-per-escalfar-laigua-a-les-piscines-municipals-manel-estiarte-duocastella/

Incorporació de tecnologia per a la detecció de fuites

Durant l’any 2024 s’ha estès l’ús de correladors acústics, uns sensors que permeten detectar fuites a la xarxa d’aigua potable i millorar-ne l’eficiència en la gestió.

Una fuita a la xarxa genera una ona acústica indetectable per a l’oïda humà. Els correladors acústics són sensors acústics que de nit, per evitar el soroll ambiental, escolten la xarxa i són capaços de detectar les variacions de so que produeixen les fuites, i gràcies a la localització d’aquests, també establir-ne el punt. 

Gràcies al projecte PERTE de Sostenibilitat en el Cicle Integral de l’Aigua, s’ha fet el disseny dels dataloggers per a la xarxa de comunicacions i s’ha iniciat el desplegament d’aquesta xarxa per optimitzar el sistema.

S’ha implementat el primer sistema dual de control avançat d’aireació Energy-N2O a Espanya a la depuradora de Manresa. Amb aquest sistema és busca la reducció d’emissions de N2O en el sistema de control, aconseguint un equilibri òptim entre l’ús d’energia i les emissions de N2O. Més informació: https://www.aiguesmanresa.cat/implementacio-del-primer-sistema-dual-de-control-avancat-daireacio-energy-n2o-a-espanya/

Compromís amb les persones: gestió del canvi

Finalment, s’incorpora la figura de Gestor del Canvi per acompanyar l’organització en aquest procés de transformació i modernització. La seva tasca és essencial per guiar individus, equips i tota l’organització cap al futur que volem, adaptant-nos amb èxit a les noves necessitats.

Aquests avanços reforcen el compromís d’Aigües Manresa amb la qualitat del servei, la sostenibilitat i la innovació tecnològica, consolidant-se com una empresa referent en la gestió de l’aigua.

El Pla Estratègic es pot consultar seguint aquest enllaç: https://plaestrategic.aiguesmanresa.cat/

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies