Idiomes
Català || Español ||
Inici / L'aigua / Cicle integral
Cicle integral

Malgrat que el nostre planeta es caracteritza per la gran quantitat d’aigua que hi trobem, només el 3% dels recursos hídrics de què disposem són aigua dolça. La major part d’aquesta aigua la trobem en estat sòlid als casquets polars i les glaceres. La resta és líquida i la trobem als aqüífers i a les aigües superficials, de les quals formen part els llacs, rius i torrents. Les aigües superficials representen el 0,0091% del total d’aigua del planeta, però són les més utilitzades per a fer-les aptes per al consum humà gràcies a la seva fàcil accessibilitat.


Gairebé el 90% de l’aigua que subministra Aigües de Manresa, S. A. prové del riu Llobregat, un dels rius amb un balanç hídric més deficient. És a dir, hi ha més demanda d’aigua que recursos disponibles. Per garantir les demandes de la conca, es va construir, en el curs alt del riu Llobregat, l’embassament de la Baells amb una capacitat màxima de 109,43 hm3.


Al seu pas per Balsareny, una part de l’aigua del riu Llobregat es desvia cap a la Sèquia, un canal que, durant el seu recorregut, permet abastar diverses poblacions del Bages com Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Castellnou de Bages, entre d’altres.Després de 26 quilòmetres de recorregut, l’aigua arriba a Manresa; una part es desvia cap a zones de regadiu i la resta entra al llac artificial de l’Agulla, que té una capacitat de reserva de 200.000 m3 d’aigua.  Aquesta aigua passa per la Planta Potabilitzadora de Manresa que la fa apta per al consum humà, i posteriorment una xarxa de distribució la fa arribar a les aixetes de poblacions com Manresa i St. Joan de Vilatorrada o bé, juntament amb aigües subterrànies, a les aixetes d'El Pont de Vilomara, Rajadell,  Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa i Castellfollit del Boix.


Una vegada utilitzada, a través de la xarxa de clavegueram, l’aigua residual arriba a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Manresa, St. Joan de Vilatorrada, Callús i Canet de Fals. Aquí l’aigua es neteja per al seu retorn al medi, el riu Cardener, en les condicions adients per no perjudicar la vida dels éssers vius i per a poder ésser utilitzada riu avall per altres ciutats i pobles. Aquí l’aigua ha completat el seu cicle de consum: torna al riu d’on havia sortit.Tel. 93 872 55 22
Plana de l'Om 6, 3r 3a. - 08241 Manresa - infoaiguesmanresa.cat
Fotografies de Marc Sixto, Joan A. Closes i Parc de la Sèquia - Disseny web i interactivitat: La Factoria
Web optimitzat per navegadors Firefox 20, Chrome 24 i Internet Explorer 9 o versions superiors| Avís Legal