Els vídeos tracten sobre la  història de l’aigua a Manresa i la gestió de l’aigua a la ciutat

Es poden veure des del canal de Youtube de Enginyeria Sense Fronteres i culminen la campanya Som Aigua a Manresa

A proposta d’Enginyeria sense fronteres i amb el suport de la Diputació, Aigües de Manresa i l’Ajuntament de la ciutat es van sumar a la campanya Som Aigua que reivindica el dret humà a l’aigua. Aquest eix ha permès treballar diferents activitats de sensibilització durant l’any 2022 i cloure la campanya, coincidint amb les Festes de la Llum, amb la presentació de dos càpsules audiovisuals sobre la temàtica.

La història de l’aigua a Manresa

La història de la ciutat de Manresa està fortament lligada a l’aigua i amb ella a la Séquia, amb orígens que es remunten a l’època medieval. Amb la Festa de la Llum, tant important a la ciutat, es celebra l’arribada de l’aigua a Manresa, gràcies a una llarga i organitzada mobilització popular al segle XIV. La Séquia proporciona una riquesa agrícola molt gran i única a la comarca, i permet que la ciutat tingui sobirania alimentària. Aquest sistema proporciona aigua a un territori de secà i és un gran exemple d’adaptació a l’escassetat hídrica.

La gestió de l’aigua a Manresa

Manresa té un vincle molt fort amb l’aigua. Ja fa més de 40 anys que la gestiona de forma pública. Però el seu fort arrelament està marcat també per la presència propera del riu Cardener. Actualment s’està treballant en la renaturalització del riu perquè serveixi de connexió ecològica entre la ciutat i el medi ambient i perquè el riu recuperi l’espai que li és propi. L’aigua com a element bàsic a tot el món. Des de la Casa Flors Sirera també es treballa per donar a conèixer la importància de protegir l’aigua, que és un bé escàs i universal i no se’n pot fer negoci. És important tenir en compte que l’aigua interactua en molts aspectes de la vida, des de les relacions Nord-Sud global, al gènere, i recordar que arreu del món hi ha un moviment en defensa de l’aigua i de la vida, de defensa del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament i de la sostenibilitat dels ecosistemes. Gràcies als moviments socials, tant del passat com en l’actualitat, s’està aconseguint posicionar la justícia hídrica com un eix de la justícia global.

El conjunt de la campanya Som Aigua, està organitzada per Enginyeria Sense Fronteres, Ajuntament de Manresa i Aigües Manresa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Fons Català de Cooperació, ha inclòs la realització d’una exposició que s’ha ubicat a diferents punts de la ciutat, la informació sobre el dret a l’aigua a través de les factures d’Aigües de Manresa i l’espectacle teatral Be Water que es va poder veure en el marc de la Festa del Riu. Les càpsules audiovisuals estaran disponibles a la web d’ESF: http://somaigua.cat/

Aquesta web utilitza galetes per millorar-ne l navegació i ús.
Si continues navegant acceptes les condicions d'ús i política de privacitat. ACEPTAR

Aviso de cookies