El projecte aposta per una plataforma de software obert i escalable per a petits i mitjans municipis.
S’introdueix el concepte de risc i s’optimitza l’algoritme predictiu d’averies, proporcionant una eina de gestió més sofisticada i eficient per a les operadores, millorant així la qualitat del servei i la sostenibilitat de les xarxes de distribució d’aigua.
La iniciativa està coordinada pel Catalan Water Partnership i finançada per ACCIÓ
El projecte FLUENT 2.0 s’impulsa com una continuació directa dels avenços assolits amb el projecte FLUENT. Aquesta primera fase, es va centrar en optimitzar més de 2.700 km de xarxa de canonades a Catalunya, amb l’objectiu de reduir el risc de fuites d’aigua. Aquesta fase va permetre establir una base de dades compartida entre companyies d’aigua, identificant zones amb major risc d’avaria i optimitzant-ne el manteniment. Van participar-hi Aigües de Manresa, TAIGUA (Terrassa Cicle de l’Aigua, EPEL), Aigües de Mataró, AVENTEC i BGEO amb la coordinació del Catalan Water Partnership.
El projecte FLUENT 2.0, iniciat a finals de 2024, capitalitza aquests resultats i introdueix noves funcionalitats i desenvolupaments tècnics amb l’objectiu d’esdevenir una plataforma oberta i útil per a petits i mitjans municipis, promovent la digitalització i sostenibilitat dels sistemes de subministrament d’aigua, millorant així la qualitat del servei i les possibles fuites d’aigua. En aquesta segona fase participen els mateixos integrants que en la primera i s’hi ha incorporat la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya).
Un model predictiu més avançat i orientat al risc
Una de les grans novetats de FLUENT 2.0 és la integració del concepte de risc en el model de predicció. A més de la probabilitat d’avaria, s’incorpora una anàlisi de les conseqüències ambientals, econòmiques i socials, permetent una gestió més eficient dels recursos i una priorització d’intervencions més acurada.
Aquest enfocament es complementa amb una millora significativa de l’algoritme predictiu, que ara podrà incorporar dades de manera automàtica i adaptar-se a conjunts de dades diversos (segons el temps, l’espai, la xarxa o altres criteris), millorant el seu entrenament i capacitat d’anàlisi.
Prova de concepte, validació i obertura a nous municipis
Com a part del procés de desenvolupament, s’està portant a terme una prova de concepte amb el nou algorisme millorat. Aquesta validació preliminar inclourà la participació activa de les operadores implicades i es basarà en indicadors interns que permetin mesurar l’eficàcia del sistema.
Paral·lelament, s’està desenvolupant un visor de resultats i una aplicació d’ús intuïtiu que permetin als operadors visualitzar fàcilment els punts crítics i els resultats de les anàlisis. Aquest visor facilitarà la interpretació de les dades i ajudarà a prendre decisions més informades.
La fase de validació final consistirà en la implementació de l’algoritme en els servidors de les operadores participants, oferint la possibilitat d’interactuar amb el sistema a través del visor i l’aplicació desenvolupats.
Finalment, el projecte FLUENT 2.0 també inclou una estratègia per augmentar la massa crítica de dades gràcies a la col·laboració amb noves operadores, especialment de municipis petits (menys de 50.000 habitants). D’aquesta manera, es busca consolidar el projecte com una eina de referència en la gestió d’avaries en xarxes de distribució d’aigua.
Un projecte orientat a la sostenibilitat
El projecte FLUENT 2.0 s’emmarca dins de l’estratègia d’optimització de la gestió de recursos hídrics, promovent un ús més sostenible i eficient de l’aigua a través de tecnologies avançades i col·laboratives. En consolidar-se com una eina oberta i accessible per a petits municipis, es promou la digitalització i la millora dels serveis d’aigua en l’àmbit local.
Ambdues fases del projecte han estat cofinançades per la convocatòria d’Iniciatives pel Reforç a la Competitivitat d’ACCIÓ, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.